Несреќи и Катастрофи

Регионални центриИнформации

Корисни линкови

Усогласување на кризниот менаџмент на Република Македонија со меѓународната регулатива

14. 2. 2012 (0:00)

Евро-атлантското интегрирање на Република Македонија кореспондира со засилено учество во активностите, инструментите и режимите на меѓународните организации во кои членува, при што Република Македонија е одговорен субјект на меѓународните односи, усвојувајќи ги и промовирајќи ги евро-атлантските вредности. Превенцијата и справувањето со кризи кои претставуваат ризик за добрата, здравјето и животот на луѓето и животните се прашања од глобално значење, и свесни дека ризиците и опасностите не познаваат национални граници, а последиците можат да бидат од широки размери, кризниот менаџмент има важно место во агендата на меѓународната заедница. Согласно стратешките ...
Читај повеќе

Академија за кризен менаџмент

14. 2. 2012 (0:00)

Проектот &bdquoАкадемија за кризен менаџмент&ldquo е насочен кон воспоставување мрежа од институции за формирање и дооспособување на кадри од областа на кризниот менаџмент на различни нивоа, вклучувајќи го и универзитетското и друго стручно оспособување. Академијата за кризен менаџмент, како виртуелна мрежа, ќе се потпира врз седум универзитети во земјата ('Св. Кирил и Методиј&ldquo, &bdquoСв Климент Охридски&ldquo, &bdquoДржавен универзитет Тетово&ldquo, &bdquoГоце Делчев&ldquo, 'Универзитет на Југоисточна Европа&ldquo &bdquoЕвропски Универзитет&ldquo и &bdquoУниверзитет ФОН&ldquo...
Читај повеќе