Состојба со корона вирусот за ден 30.03.2020 година:

- Број на потврдени случаи – 285;

- Број на нови случаи во последното деноноќие – 26;

- Денови од последно пријавување на потврден случај – 0;

- Број на излечени лица од COVID–19 - 12;

- Број на смртни случаи од COVID–19 - 7;

- Список на земји со состојбите од COVID– 19 може да се провери на следниот линк zdravstvo.gov.mk./wp-content/uploads/2020/03/Spisok-na-zemji11.03.2020.pdf ;

 - Линк на ЦУК за следење на состојбата со COVID– 19 преку апликацијата NICS – nicspublic.cuk.gov.mk;

Од ЈЗУ ЦЈЗ Тетово известуваат дека заради зголемен најверојатен број на колиформни бактерии во 100 мл, испитаните параметри од земените примероци не одговараат на правилникот за барања за безбедност и квалитет на водата за пиење во населените места с.Једоарце, с.Сетоле, с.Отуње, с.Шипковица, с.Бродец, с.Вешала и с.Бозовце (опш.Тетово). Потребно е да се врши редовна дезинфекција на водата за да може да се употребува за пиење. Во однос на прописите за физичко-хемиска анализа, водата е исправна за употреба.

Состојба со корона вирусот за ден 29.03.2020 година:

- Број на потврдени случаи – 259;

- Број на нови случаи во последното деноноќие – 18;

- Денови од последно пријавување на потврден случај – 0;

- Број на излечени лица од COVID–19 - 3;

- Број на смртни случаи од COVID–19 - 6;

- Список на земји со состојбите од COVID– 19 може да се провери на следниот линк zdravstvo.gov.mk./wp-content/uploads/2020/03/Spisok-na-zemji11.03.2020.pdf ;

 - Линк на ЦУК за следење на состојбата со COVID– 19 преку апликацијата NICS – nicspublic.cuk.gov.mk;

Телеметриската сеизмолошка мрежа во земјата со станици во Скопје, Валандово, Охрид,Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, на 29.03.2020 година во 12 часот и 35 минути, регистрира земјотрес чии епицентар се наоѓа 70 km југоисточно од Скопје и потекнува од штипското епицентрално подрачје. Земјотресот имаше локална Рихтерова магнитуда ML3.5,а беше почувствуван од населението во Штип и околината со интензитет од III-IV степени според Европската макросеизмичка скала.