Состојба со корона вирусот за ден 21.07.2020 година:

                -Број на на нови случаи во последното деноноќие - 163

                -Број на излечени - 69

                -Број на починати – 0

Вкупната состојбата со Ковид 19 заклучлно со ден 21.07.2020 година во РСМакедонија изнесува:      

- Вкупен број на потврдени случаи - 9412;

- Денови од последното пријавување на потврдени случаи - 0

- Вкупен број на излечени лица од COVID–19 – 4940;

- Вкупен број на смртни случаи од COVID–19 – 432;

- Список на земји со состојбите од COVID– 19 може да се провери на следниот линк zdravstvo.gov.mk.

 - Линк на ЦУК за следење на состојбата со COVID– 19 преку апликацијата NICS – nicspublic.cuk.gov.mk;

 

Терестичната дезинсекција на подрачјето на градот Скопје, против возрасни форми на комарци ќе се одвива во деновите до 24.07.2020 година, во период од 22:00 до 03:00 часот, наредниот ден.

Терестичната дезинсекција на подрачјето на градот Скопје, против ларви од комарци ќе се изврши на ден 22.07.2020 година, во период од 08:00 до 17:00 часот.

Се известуваат пчеларите навремено да ги преземат потребните мерки за заштита на пчелите.

Од ТППЕ Битола известуваат дека во претходната ноќ, во атарот помеѓу селата Петка и Бучин, избувнал шумски пожар на непристапен терен. Интервенирале екипи на ТППЕ Битола и ЈП Македонски шуми. Но поради тешки услови и можност да биде зафатена исечена дрвена маса, во текот на вчерашниот ден била побарана интервениција од воздух. Околу 17:30 часот интервенирано е од воздух од страна на ДЗС при што околу 19:30 часот пожарот е локализиран. Со пожарот била зафатена сува трева, грмушки и нискостеблеста деградирана шума. Во гаснењето на пожарот интервенирале 1 авион од ДЗС, вработени од ЈП Национални шуми - „Бигла“ Демир Хисар, од ТППЕ Демир Хисар, а од Крушевска страна интервенирале екипа на ТППЕ Крушево и вработени од ЈП Национални шуми „Липа“ Крушево.

Состојба со корона вирусот во земјата за ден 20.07.2020 година:

                -Број на на нови случаи во последното деноноќие - 96

                -Број на излечени - 61

                -Број на починати – 10

 

Вкупната состојбата со Ковид 19 заклучлно со ден 20.07.2020 година во земјата изнесува:    

- Вкупен број на потврдени случаи - 9249;

- Денови од последното пријавување на потврдени случаи - 0

- Вкупен број на излечени лица од COVID–19 – 4871;

- Вкупен број на смртни случаи од COVID–19 – 432;

- Список на земји со состојбите од COVID– 19 може да се провери на следниот линк zdravstvo.gov.mk.

 - Линк на ЦУК за следење на состојбата со COVID– 19 преку апликацијата NICS – nicspublic.cuk.gov.mk;