Состојба со корона вирусот за ден 19.07.2020 година:
-Број на на нови случаи во последното деноноќие - 127
-Број на излечени - 83
-Број на починати – 8
Вкупната состојбата со Ковид 19 заклучлно со ден 19.07.2020 година во РСМакедонија изнесува:
- Вкупен број на потврдени случаи - 9153;
- Денови од последното пријавување на потврдени случаи - 0
- Вкупен број на излечени лица од COVID–19 – 4810;
- Вкупен број на смртни случаи од COVID–19 – 422;
- Линк на ЦУК за следење на состојбата со COVID– 19 преку апликацијата NICS – nicspublic.cuk.gov.mk;
- Список на земји со состојбите од COVID– 19 може да се провери на следниот линк zdravstvo.gov.mk.
Од Град Скопје известуваат дека авионската дезинсекција на подрачјето на градот Скопје, против возрасни форми на комарци, наместо викендов, ќе се одвива на 20.07.2020 (понеделник) и 21.07.2020 (вторник), во раните утрински часови.
Терестичната дезинсекција на подрачјето на градот Скопје, против возрасни форми на комарци ќе се одвива од 20.07.2020 (понеделник) до 24.07.2020 (петок), во период од 22:00 до 03:00 часот, наредниот ден.
Терестичната дезинсекција на подрачјето на градот Скопје, против ларви од комарци ќе се изврши на 22.07.2020 (среда), во период од 08:00 до 17:00часот.

Состојба со корона вирусот за ден 16.07.2020 година:

                -Број на на нови случаи во последното деноноќие - 94

                -Број на излечени - 42

                -Број на починати – 8

Вкупната состојбата со Ковид 19 заклучлно со ден 16.07.2020 година во РСМакедонија изнесува:        

- Вкупен број на потврдени случаи - 8623;

- Денови од последното пријавување на потврдени случаи - 0

- Вкупен број на излечени лица од COVID–19 – 4603;

- Вкупен број на смртни случаи од COVID–19 – 401;

- Список на земји со состојбите од COVID– 19 може да се провери на следниот линк zdravstvo.gov.mk.

 - Линк на ЦУК за следење на состојбата со COVID– 19 преку апликацијата NICS – nicspublic.cuk.gov.mk;

Авионската дезинсекција на подрачјето на градот Скопје, против возрасни форми на комарци, ќе се одвива на 18.07.2020 (сабота) и 19.07.2020 (недела), во раните утрински часови.
Терестичната дезинсекција на подрачјето на градот Скопје, против возрасни форми на комарци ќе се одвива од 20.07.2020 (понеделник) до 24.07.2020 (петок), во период од 22:00 до 03:00 часот, наредниот ден.
Терестичната дезинсекција на подрачјето на градот Скопје, против ларви од комарци ќе се изврши на 22.07.2020 (среда), во период од 08:00-17:00часот.