Oд ЈЗУ ИЈЗ известуваат дека следниве примероци на вода за пиење НЕ ОДГОВАРААТ на законските и стручни прописи на бактериолошката и физичко- хемиската анализа на водата и тоа мострите земени од: Вода за пиење-ХЕС Сопиште-водоводна мрежа-чешма во џамија-Патишка Река; Вода за пиење-ХЕС Сопиште -каптиран извор-чешма кај гробиштата-Патишка Река; Вода за пиење-ХЕС Сопиште-каптиран извор-чешма на влез во село Патишка Река; Вода за пиење-ХЕС Сопиште-водоводна мрежа-чешма во џамија-Дражилово; Вода за пиење-водоводна мрежа-чешма во ОУ во село Дражилово; Вода за пиење-ХЕС Сопиште-каптиран извор-јавна чешма во село Дражилово; Вода за пиење-бушен бунар- чешма во двор на џамија во село Јаболце; Вода за пиење-ХЕС Сопиште-копан бунар-јавна чешма во село Јаболце; Вода за пиење-ХЕС Сопиште-копан бунар-во двор- во село Горно Соње; Вода за пиење-ХЕС Студеничани-бушен бунар- двор во село Маркова Сушица и Вода за пиење-бушен бунар- чешма во канцеларија Викторија Градба-Долно Лисиче-Наце Крстевски-опш. Аеродром.

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Македонија, со станици во Скопје, Штип, Валандово, Битола, Охрид и Крушево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, на ден 21.09.2019 година во 16:04 часот регистрирше земјотрес, чиј епицентар се наоѓа 190 km југозападно од Скопје во соседна Албанија.

Неговата Рихтерова магнитуда изнесува 5.6, а беше почувствуван од населението во западните делови од државата со интензитет од IV до V степени, а во останатиот дел со интензитет од III до IV, според Европската макросеизмичка скала.

Скопски регион

На подрачјето на Град Скопје има два активни пожари на отворен простор. Во текот на вчерашниот ден, од 13:25 часот започанат е пожар на запалена сува трева и мешана шума во атар на с.Драчевица. Во гаснењето на пожарот интервенираа 4 пожарникари со 2 ПП возила.(Студеничани). Пожарот е сеуште активен. Од 15:10 часот започана пожар на запаалена сува трева и мешана шума во атар на с.Коњари. Во гаснењето на пожарот интервенираат 3 пожарникари со 1 ПП возило. (опш.Петровец)

                                                                                                               

Штипски регион

Вои текот на вчерашниот ден во с.Пантелеј, општина Кочани од запалена  плевна пожарот се проширил на куќа, а потоа и во шума. Во гаснењето на пожарот интервенираа екипи на ТППЕ и ШС од Кочани. Обиколка на терен направил и Градоначалник на општина Кочани и директори на јавни претпријатија од Кочани. Пожарот е сеуште активен.

Исто така, вчера во попладневните часови поради силен ветер се разгореле остатоци  од трупци во внарешноста од претходен пожар во месноста Пресека, но нема опасност од проширување.

Од Центар за јавно здравје Битола известуваат дека на подрачјето на општина Демир Хисар бактериолошки неисправни се водите за пиење, мостри земени од селските водоводи и јавни чешми во следните населени места: Света, Единаковци, Бараково, Смилево, Загориче и Стругово. Бактериолошки и физичко-хемиски неисправна е водата за пиење  во с.Граиште.