Кумановски регион

Непрооден е патниот правец с.Пклиште – с.Герман. Заради висината на снегот истиот не може да се чисти со камион и ќе биде ангажиран трактор. Регионалниот пат с.Ранковце –с.Герман, е прооден до с.Пклиште и се работи на негово расчистување со трактор. Отсечено е с.Герман.

Во опш.Крива Паланка непроодни се патните правци с.Дурачка река – с.Дренак (патот е земјен во должина од 8км) и с.Огут – с.Нерав заради висината на снежната покривка.

Регионален патен правец Крива Паланка – с.Огут е прооден само со теренски возила. Известена е ЛС и од нивна страна се превземаат мерки за расчистување на овие патни правци. Отсечено е с.Нерав.

 

Велешки регион

На подрачјето на  опш.Кавадарци, во ридско - планинскиот дел, сите патни правци се проодни во зимски услови освен кон с.Куманичево во должина од 4 км, кој е прооден за теренски возила.

 

Скопски регион

На ден 05.02.2020 година како последица на снежните врнежи, во утринските часови исчистени биле патните правци од Маркова Сушица до с.Цветово и кон селата Осинчани, Елово и Црни Врв.

Kако резултат на невреме кое го зафати скопскиот регион во текот на ноќта, а беше проследено со силен ветар на карактеристичниот број 195 беа пријавени паднати дрвја на 6 различни локации во граот и тоа на улиците: Митре Влаот Гиго Михајлов, Никола Парапунов, Шидска, Бардовци и Порта Влае, паднат рекламен билборд во Порта Влае, парнат семафор на ул.Ѓорче Петров и паднат дел од покрив на куќа на ул.Вич. Сите дојави биле проследени до надлежните институции.

Исто така, како послдица од силниот ветер имаше повеќе испади во состемот за снабдување со електрична енергија. Во моментот  сеуште има прекин во снабдувањето со електрична енергија кон населените места: Повеќе села во општина Зелениково, селата на потегот Нова Брезница – Патишка Река, (општина Сопиште), селата Никиштани и Орман, (општина Ѓорче Петров) и селата Рашче Бојане и Копаница. (општина Сарај).

Од АРМ Прилеп известуваат дека на ден 03.02.2020 и 04.02.2020 година, во време од 13:00 до 21:00 часот, на стрелиштето “Леково“ ќе се реализира боево  гаѓање.

Согласно податоците од ДАМСКВ на ден 28.01.2019, среднодневните концентрации на РМ10 се под дефинираниот праг на алармирање од 175 mg/m3, и епизодата од два последователни дена е прекината во Скопје.