Состојба со корона вирусот во земјата за ден 16.08.2020 година:

                -Број на на нови случаи во последното деноноќие - 87

                -Број на излечени - 51

                -Број на починати – 5

 

Вкупната состојбата со Ковид 19 заклучлно со ден 16.08.2020 година изнесува:

- Вкупен број на потврдени случаи – 12739;

- Денови од последното пријавување на потврдени случаи - 0

- Вкупен број на излечени лица од COVID–19 – 9174;

- Вкупен број на смртни случаи од COVID–19 – 544;

 

- Список на земји со состојбите од COVID– 19 може да се провери на следниот линк zdravstvo.gov.mk.

 - Линк на ЦУК за следење на состојбата со COVID– 19 преку апликацијата NICS – nicspublic.cuk.gov.mk;

 

При извршување на земјоделски работи во нива во атарот на с. Долно Оризари,  пронајдени се 3 рачни бомби од Првата светска војна и истите се подигнати од стручно лице на ДЗС Битола.

Од Град Скопје известуаат дека Терестичната дезинсекција (четврта фаза) на подрачјето на градот Скопје, против возрасни форми на комарци, ќе започне на 17.08.2020 год. (понеделник) и ќе заврши најдоцна до 21.08.2020 год. (петок), во периодот од 21:00 до 03:00 часот наредниот ден.

Терестичната дезинсекција (четврта фаза) на подрачјето на градот Скопје, против ларви од комарци, ќе се реализира на 19.08.2020 год. (среда) во текот на денот.

Доколку временските услови не го дозволуваат вршењето на дезинсекцијата, авионската дезинсекција ќе се изврши првиот нареден ден, кога временските услови ќе бидат поволни, во истиот термин.

Се известуваат пчеларите навремено да ги преземат потребните мерки за заштита на пчелите.

Состојба со корона вирусот во земјата за ден 15.08.2020 година:

                -Број на на нови случаи во последното деноноќие - 141

                -Број на излечени - 93

                -Број на починати – 4

 

Вкупната состојбата со Ковид 19 заклучлно со ден 15.08.2020 година изнесува:     

- Вкупен број на потврдени случаи – 12653;

- Денови од последното пријавување на потврдени случаи - 0

- Вкупен број на излечени лица од COVID–19 – 9123;

- Вкупен број на смртни случаи од COVID–19 – 539;

- Список на земји со состојбите од COVID– 19 може да се провери на следниот линк zdravstvo.gov.mk.

 - Линк на ЦУК за следење на состојбата со COVID– 19 преку апликацијата NICS – nicspublic.cuk.gov.mk;