На ден 14.09.2019 година, околу 06:00 часот, се случил дефект на насипот на јаловиштето број 4 на рудникот Саса, предизвикувајќи краткотрајно истекување на јаловишни води во локалниот речен тек. Набргу по дефектот истекувањето е запрено и состојбата е нормализирана. Професори од рударскиот факултет во Штип и градежниот факултет во Скопје, заедно со стручни екипи на компанијата, отпочнале детална истрага за да ги утврдат причините за инцидентот. Првичните резултати од истрагата покажале дека дефектот не претставува закана за здравјето и безбедноста на вработените во рудникот и на жителите во неговата околина.

Состојба со корона вирусот во земјата за ден 13.09.2020 година:

- Број на на нови случаи во последното деноноќие – 98;

- Број на излечени – 56;

- Број на починати – 2;

 

Вкупната состојбата со Ковид 19 заклучлно со ден 13.09.2020 година изнесува:

- Вкупен број на потврдени случаи – 15.791;

- Денови од последното пријавување на потврдени случаи - 0

- Вкупен број на излечени лица од COVID–19 – 13.184;

- Вкупен број на смртни случаи од COVID–19 – 648;

 

- Список на земји со состојбите од COVID– 19 може да се провери на следниот линк zdravstvo.gov.mk.

 - Линк на ЦУК за следење на состојбата со COVID– 19 преку апликацијата NICS – nicspublic.cuk.gov.mk;        

Состојба со корона вирусот во земјата за ден 11.09.2020 година:

- Број на на нови случаи во последното деноноќие – 142;

- Број на излечени – 98;

- Број на починати – 5;

 

Вкупната состојбата со Ковид 19 заклучлно со ден 11.09.2020 година изнесува:

- Вкупен број на потврдени случаи – 15.555;

- Денови од последното пријавување на потврдени случаи - 0

- Вкупен број на излечени лица од COVID–19 – 12.994;

- Вкупен број на смртни случаи од COVID–19 – 642;

 

- Список на земји со состојбите од COVID– 19 може да се провери на следниот линк zdravstvo.gov.mk.

 - Линк на ЦУК за следење на состојбата со COVID– 19 преку апликацијата NICS – nicspublic.cuk.gov.mk;       

 

 

Состојба со корона вирусот во земјата за ден 09.09.2020 година:

- Број на на нови случаи во последното деноноќие – 121;

- Број на излечени – 142;

- Број на починати – 3;

 

Вкупната состојбата со Ковид 19 заклучлно со ден 09.09.2020 година изнесува:

- Вкупен број на потврдени случаи – 15.414;

- Денови од последното пријавување на потврдени случаи - 0

- Вкупен број на излечени лица од COVID–19 – 12.896;

- Вкупен број на смртни случаи од COVID–19 – 637;

 

- Список на земји со состојбите од COVID– 19 може да се провери на следниот линк zdravstvo.gov.mk.

 - Линк на ЦУК за следење на состојбата со COVID– 19 преку апликацијата NICS – nicspublic.cuk.gov.mk;