Од Сеизмолошка опсерваторија известуваат дека телеметриската сеизмолошка мрежа на Македонија, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, на ден 22.10.2019 година, во 13:19 часот регистрирале земјотрес, чиј епицентар се наоѓал 77 km југоисточно од Скопје. Неговата Рихтерова магнитуда изнесувала 2.7, а бил почувствуван од населението во Штип и околината со интензитет од III степени, според Европската макросеизмичка скала.