М-р Агрон Буџаку, директор на Центарот за управување со кризи

 

  Роден e на 18 август 1957 година во Дебар, Република Македонија.

 

Образование

Англиски јазик и литература

Економија – Надворешна трговија

Магистерски студии по меѓународни односи -  Слободен универзитет (ULB), Брисел

 

Професионална кариера

 

2002 - 2006                                          

Член на државниот Совет за  безбедност

 

септември 2002 – ноември 2003  

Пратеник во Собрание на Република Македонија (прв мандат)

 • Координатор на пратеничката група на ДУИ
 • Заменик претседател на Собранието на Република Македонија
 • Шеф на делегацијата на Собранието на Република Македонија во Парламентарното собрание на НАТО
 • Член на Делагацијата на Собранието на Република Македонија во ОБСЕ
 • Член на Комисијата за надворешна политика при Собранието на Република Македонија
 • Член на Комитетот за Европски прашања

 

Ноември 2003 - Ноември 2004               Министер за транспорт и врски во Владата на Р.М

 

2005                                                             Директор на Центар за управување со кризи

 

2006-2008                                                    Пратеник во Собрание на Република Македонија (втор мандат)

 

2008 - 2009                                                    Член на Управниот одбор во T-HOME   

 

Декември 2009 – Декември 2015        Амбасадор на Република Македонија во Република Франција, УНЕСКО, Република Португалија и Кралството Мароко

-          2011-2015      Член на Извршниот совет на УНЕСКО
 • 2011-2013      Претседател на Специјалниот комитет на УНЕСКО
 • 2013-2015      Заменик-претседател на Генералното собрание на УНЕСКО

 

Јазици

Мајчин јазик               албански

Одлично                      македонски, англиски, француски,

                                      руски, хрватски, српски

Средно ниво               холандски, италијански

Oсновно ниво             шпански, бугарски, словенски

 

-------------------------------------------------------------------------

Контакт

Центар за управување со кризи

 • Адреса: "Димче Мирчев" Бр.9 П. Фах 372, 1000 Скопје, Република Македонија

 • Телефон: ++ 389 (0)2 3249-101

 • Фах: +389 (0)2 3136 226

 • е-пошта: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.