На  20.05.2019 година, во кругот на ТППЕ Струмица беше одбележан Денот на пожарникарството  со свечено  дефиле на сите вработени и присутни гости.

На свеченоста беа доделени плакети и благодарници на институциите кои непрекинато и несебично соработуваат со ТППЕ Струмица: Градоначалникот и претседателот  на Советот на општина Струмица, МВР Струмица, Центар за управување со кризи, Дирекција за заштита и спасување, Црвен Kрст - Струмица, како и на вработените по повод 30 години непрекината работа во ТППЕ Струмица и истакнати  пожарникари.

Со оваа признание уште еднаш се потврдува добрата соработката помеѓу РЦУК Струмица и  институциите од витално значење на локално ниво.

 На свеченоста  беше презентирана и донираната хидраулична  опрема со која  се изведе показна вежба за  спасување на повредени  од автомобил при сообраќајна несреќа.