Состојба со корона вирусот во земјата за ден 20.05.2021 година:

- Број на нови случаи во последното деноноќие – 50;

- Број на излечени – 133;

- Број на починати – 16;

                                       

Вкупната состојбата со Ковид 19 заклучно со ден 19.05.2021 година изнесува:       

- Вкупен број на потврдени случаи – 154.937;

- Денови од последното пријавување на потврдени случаи - 0

- Вкупен број на излечени лица од COVID–19 – 146.612;

- Вкупен број на смртни случаи од COVID–19 – 5.263;

 

- Список на земји со состојбите од COVID– 19 може да се провери на следниот линк zdravstvo.gov.mk.

 - Линк на ЦУК за следење на состојбата со COVID– 19 преку апликацијата NICS – nicspublic.cuk.gov.mk;             

Од Град Скопје известуваат дека Авионската дезинсекција на подрачјето на градот Скопје, против возрасни форми на комарци, ќе се одвива на 22.05.2021 (сабота) и 23.05.2021 (недела), во раните утрински часови. Терестичната дезинсекција на подрачјето на градот Скопје, против возрасни форми на комарци ќе се одвива од 24.05.2021 (понеделник) до 28.05.2021 (петок), во период од 22:00 до 03:00 часот, наредниот ден.

Доколку временските услови не го дозволуваат вршењето на дезинсекцијата, авионската дезинсекција ќе се изврши првиот нареден ден, кога временските услови ќе бидат поволни, во истиот термин.

Телеметриската сеизмолошка мрежа на земјата, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, утринава, 20.05.2021 година во 12 часот и 06 минути, регистрира земјотрес од епицентралното подрачје Тетово-Гостивар со епицентар на 65km југозападно од Скоpje и со локална Рихтерова магнитуда ML2.3.

Според досегашните податоци овој земјотрес беше почувствуван од населението во Маврово, Гостивар со интензитет од III степени според Европската макросеизмичка скала.

Состојба со корона вирусот во земјата за ден 19.05.2021 година:

- Број на нови случаи во последното деноноќие – 87;

- Број на излечени – 197;

- Број на починати – 17;

                                       

Вкупната состојбата со Ковид 19 заклучно со ден 19.05.2021 година изнесува:       

- Вкупен број на потврдени случаи – 154.891;

- Денови од последното пријавување на потврдени случаи - 0

- Вкупен број на излечени лица од COVID–19 – 146.499;

- Вкупен број на смртни случаи од COVID–19 – 5.249;

 

- Список на земји со состојбите од COVID– 19 може да се провери на следниот линк zdravstvo.gov.mk.

 - Линк на ЦУК за следење на состојбата со COVID– 19 преку апликацијата NICS – nicspublic.cuk.gov.mk;