Телеметриската сеизмолошка мрежа во земјава, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, утринава, 19.05.2021 година во 01 часот и 20 минути, регистрира земјотрес од епицентралното подрачје Тетово-Гостивар со епицентар на 65km југозападно од Скоpje и со локална Рихтерова магнитуда ML2.8.

Според досегашните податоци овој земјотрес беше почувствуван од населението во Маврово, Гостивар, Дебар и Кичево со интензитет од III степени според Европската макросеизмичка скала.

Состојба со корона вирусот во земјата за ден 18.05.2021 година:

- Број на нови случаи во последното деноноќие – 83;

- Број на излечени – 259;

- Број на починати – 2;

                                       

Вкупната состојбата со Ковид 19 заклучно со ден 18.05.2021 година изнесува:       

- Вкупен број на потврдени случаи – 154.804;

- Денови од последното пријавување на потврдени случаи - 0

- Вкупен број на излечени лица од COVID–19 – 146.302;

- Вкупен број на смртни случаи од COVID–19 – 5.232;

 

- Список на земји со состојбите од COVID– 19 може да се провери на следниот линк zdravstvo.gov.mk.

 - Линк на ЦУК за следење на состојбата со COVID– 19 преку апликацијата NICS – nicspublic.cuk.gov.mk;             

Состојба со корона вирусот во земјата за ден 17.05.2021 година:

- Број на нови случаи во последното деноноќие – 27;

- Број на излечени – 192;

- Број на починати – 19;

 

Вкупната состојбата со Ковид 19 заклучно со ден 17.05.2021 година изнесува:

- Вкупен број на потврдени случаи – 154.725;

- Денови од последното пријавување на потврдени случаи - 0

- Вкупен број на излечени лица од COVID–19 – 146.043;

- Вкупен број на смртни случаи од COVID–19 – 5.230;

 

- Список на земји со состојбите од COVID– 19 може да се провери на следниот линк zdravstvo.gov.mk.

- Линк на ЦУК за следење на состојбата со COVID– 19 преку апликацијата NICS – nicspublic.cuk.gov.mk;

Од МО ГШ на АРМ- Прилеп известуваат дека на ден 18.05.2021год. Во време од 09.00 до 15.30 часот на стрелиштето Леково ќе се реализира боево гаѓање.