Од ДЗС Битола известуваат дека на ден 27.11.2020 година, 4 пиротехничари од ДЗС Битола од локацијата кај Градскиот фудбалски стадион под Тумбе Кафе во Битола подигнаа 1240 артилериски гранати 75мм од 1вата светска војна. Истите се пренесени  и безбедно складирани во обезбеден магацинот за понатамошно поставувањ со нив. Од оваа локација досега се подигнати над 9000 артилериски гранати 75мм.